2007. november 11.



ÁDVENTI MATUTÍNUM

2007. december 1-én, szombaton este fél 7 órai gyülekezéssel és 7 órai kezdettel ünnepélyes virrasztó zsolozsmát végzünk ádvent első vasárnapjának tiszteletére az esztergomi rítus szerint a budapest-belvárosi Szent Mihály-templomban. Minden érdeklődőt szívesen látunk az új egyházi év kezdetén. Kérjük, hogy a résztvenni szándékozók jelentkezzenek alább, a hirdetéséhez fűzött megjegyzés formájában. A matutínum anyaga rendhagyó módon nem tölthető le a http://www.egyhazzene.hu/ oldalról; helyette a Földváry Miklós István — Csonka Szabina Babett (kiad.): Ádvent első vasárnapjának zsolozsmája az esztergomi rítus szerint. (MTA — Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzenei Kutatócsoportja és a Magyar Egyházzenei Társaság, Budapest 2005. (Egyházzenei Füzetek V/A-1.) kiadványt ajánljuk figyelmetekbe (kapható: 1064 Budapest, Vörösmarty utca 35., III. emelet 318., kedden és pénteken 14-16 óráig, a MET tagjainak 500-, egyébként 700- forintos áron). Külön kérésre a matutínumra is tudunk hozni példányokat, amelyek a helyszínen kedvezményes áron vásárolhatók meg.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Illustrissime Domne Decane!

Tavaly megvettem, de valaki el is vitte nyomban. Így újat kérek ebből is.

Svccvstos

B. Zs. írta...

Megyek és van füzetem. Zsófi

Névtelen írta...

Én is igényt tartok egy példányra.

Petrus írta...

Frater Decane, collega in sanctis lectionibus legendis omnesque fratres alii!

November 30-december 2-ig Sümegen leszek lelkigyakorlaton, ezért matutinumunkon nem fogok tudni résztvenni!
Isten áldása kísérje a liturgiát!

Omnia ad maiorem Dei gloriam!
Üdv!

Réka írta...

Megyek, van füzetem.

CLSMA írta...

Cz. D., Sz-né L. E. jönnek.

CLSMA írta...

P.J., Á.P. nem jön.

CLSMA írta...

1) Archichorus a leckeoldalon.

2) E. atyának K. a papi széket tegye ki. Előtte ne legyen szék az első sorban, mert S.Á. két éves felmentésen van, és pont jól jön ki, hogy a celebráns előtt ülne, ami amúgy nem szerencsés.

3) Mivel a celebráns a "prima sedes chori"-ban ül, a gyertyások a megfelelő helyeken a kórusban állnak a két oldalára. Ilyenkor ne menjenek be a székek közé, hanem álljanak meg a plánumon.

4) Mint már sokszor elmondtam, a Benedictus-antifóna visszatérésére (is, most csak, mert az elején intonálás van) leülünk. Erre figyeljetek, főleg Z., mert én többnyire tömjénezni vagyok olyankor!

5) Amikor a pap föláll, hgy áldást mondjon a fölolvasóra, mindannyian fölállunk vele együtt.

6) A kimenet a következőképpen zajlik. Előbb a pap és a gyertyások (ha vannak, a pluvialisták) bemennek az oltárhoz, térdet hajtanak, majd kivonulnak. Utánuk a korátorok a plánum közepén térdet hajtanak, kivonulnak. Ezek után a többiek, párosával, a plánumon térdet hajtanak és kivonulnak, elvileg csökkenő rangsorban (előbb a dignitások, a férfiak, majd a nők), de ehhez nem kell ragaszkodni, lehet spontán is. A lényeg, hogy a bevonulás növekvő rangsorban, a kivonulás csökkenőben történik. Közös térdhajtás csak az asszisztenciának van.

7) 6 órakor találkozunk, előbb lesz egy legföljebb negyed órás magyarázat, utána a közös tételek, köztük az I. responzórium (!) összepróbálása. Szabályosan intonálunk, úgyhogy a férfiak készüljenek!

8) Az I. responzóriummal (Aspiciens) kapcsolatos dolgokat megírom a blogra.

9) Fekete palástra lesz szükség, pluvialisták nem lesznek.

M.