2007. december 18.


VÍZKERESZTI MATUTÍNUM ÉS EGYEBEK

2008. január 5-én, szombaton este fél 7 órai gyülekezéssel és 7 órai kezdettel vízkereszti matutínumot végzünk az esztergomi rítus szerint. A zsolozsmára a helyi közösség meghívásának köszönhetően most Gödöllőn, a premontrei plebániatemplomban (Fácán sor 3.) kerül sor. A plebániai környezetre való tekintettel a nokturnusok zsoltárai és az olvasmányok most magyar nyelven szólalnak meg. A Te Deum előtt, annak eredeti szertartási helyén a templom szkólájának tagjai előadják a magyar forrásból elsőként ismert liturgikus drámát, az ún. Csillagjátékot (Tractus stellae). Szokás szerint kérem, hogy aki az alkalomra jönni szándékozik (különösen, ha még nincs birtokában a szertartás anyagát tartalmazó füzet, de a magyar nyelvű részek miatt most ebben az esetben is) küldjön megjegyzést alább, ehhez a hirdetéshez.

A helyszín a vasúttól és a HÉV végállomásától 5-10 percre található, térképen ld. http://www.utcakereso.hu/map3/index.php?action=search&scale=a1.0&country=hu_uk&city=G%F6d%F6ll%F5&street=F%E1c%E1n+sor&num=3 Budapestről Gödöllő megközelíthető autóbusszal (Népstadion), HÉV-vel (Örs vezér tere) vagy vonattal (Keleti pu.). A három közül a leggyorsabb és a legkényelmesebb (föltéve, hogy a sztrájk addig véget ér) a legutóbbi: minden óra 5 perckor gyors-, minden óra 40 perckor személyvonat indul ide, az előbbi menetideje 30, az utóbbié 40 perc. A Gödöllő, Hatvan, Füzesabony, Eger, Miskolc vagy Sátoraljaújhely felé közlekedő járatok bármelyike használható. A szertartás legkésőbb 10 órakor befejeződik: Budapest felé ezután még több vonat közlekedik minden óra 26, ill. 38 perckor.

Budapesten, a Belvárosi Főplebániatemplomban a szokásos vasárnapi szentmisék mellett karácsony első és második napján, azaz december 25-én és 26-án (kedd és szerda) is lesznek régi rítusú szentmisék az egyébkénti, délután fél 4-es időpontban.

Tegnap, 2007. december 17-én megjelent a Miles Christi Katolikus Szellemi Műhely Manifesztuma, amelyet az alábbi bejegyzésben találtok. A műhely a Miles Christi című folyóirat szerkesztőségéből szerveződött, de attól intézményesen független. Célja a manifesztummal az volt, hogy írásos formát adjon azoknak a liturgikus, teológiai, illetve társadalmi alapelveknek és törekvéseknek, amelyek az Egyház hagyományának egészét figyelembe véve a mai magyar katolicizmusnak kiindulást és irányt jelenthetnek. A szöveg határozott megfogalmazása egy-egy személy fölfogásának, ugyanakkor közösségi munka. A liturgikus részt eredetileg Kovács Ervin atya állította össze: ez lényegében megfelel a CLSMA szabályzatában tömörebben összefoglalt programnak. A teológiai szakasz Alácsi Ervin János alszerpap munkája, és figyelemreméltó világossággal határozza meg a sokszor félreértett teológiai gondolkodás mibenlétét és legfontosabb normáit. A társadalmi rész első változatát Pánczél Hegedűs János, a folyóirat főszerkesztője írta, és vetett föl benne az eddigi, szigorúan vallási tematikához képest új, de gondolatébresztő szempontokat. A műhely novemberi egyeztetésének alapján végül én adtam olvasószerkesztőként végső alakot a manifesztumnak, amelyen a szerzők ezután még javíthattak. (Szerencsétlen módon a nyomdai előkészítés során a hosszú gondolatjelek eltűntek a szövegből, egyes rövidek viszont beszüremkedtek, így az internetes változat pontosabb a nyomdainál.) A manifesztum állásfoglalásai egyértelműek, de ezzel nem szűkebbre kívánják szabni a XXI. századi katolikus gondolkodás kereteit, hanem ellenkezőleg: szilárd alapokat és megfogható eszközöket kínálnak egy egyházias értelemben felszabadult eszmecseréhez és önmeghatározáshoz. Ajánlom őket mindnyájótok figyelmébe.

5 megjegyzés:

B. Zs. írta...

Szeretnék menni. Csak tavalyi latin nyelvű füzetem van.

Névtelen írta...

Sajnos nem tudok a vízkereszti matutinumon részt venni,mert koncerten játszom aznap este.üdv:Anna

Réka írta...

Amennyiben váratlan családi esemény közbe nem jön, megyek; füzetet kérek.

DOKI írta...

Szeretnék menni, füzetet kérek-doki

Névtelen írta...

Megyek, latin füzetem van.