2009. november 10.


DEDIKÁCIÓS MATUTÍNUM

2009. november 14-én, szombat este 8 órai kezdettel ünnepélyes matutínumot végzünk a középkori esztergomi székesegyház fölszentelésének emlékére Budapesten, a Belvárosi Szent Mihály-templomban. A dedikációs (egyháznapi) zsolozsmát minden évben a Szent Márton ünnepét (november 11.) követő vasárnap előestéjén tartjuk. Az alkalom kifejezi egyrészt az esztergomi egyházhoz, különösen is annak ősi liturgikus hagyományához való ragaszkodásunkat, másrészt különös jelentőséget kölcsönöz neki, hogy ezzel a nappal kezdődtek meg három évvel ezelőtt Budapesten a rendszeresen celebrált, hagyományos rítusú szentmisék. Minthogy a káptalannak azóta sincs "maradandó hazája", saját templomunk fölszentelési évfordulója helyett azt az elpusztult, és ezért szellemi templomot ünnepeljük, amelyet leromboltak a történelem viszontagságai és az újjáépítés lendülete, mégis élő kövekből épült, ezért reméljük, hogy a mindent újjáalkotó Isten egykor ismét fölékesíti.

A kezdési időpont a téli időszakban szokásoshoz képest valamivel későbbi, mert a templomban előzőleg egyházi koncert lesz. Gyülekezni fél órával a szertartás előtt, kivételesen nem a Ward Mária-teremben, hanem a sekrestyében (a főoltár mögött) fogunk. Az offícium anyagát tartalmazó kiadvány a helyszínen 300 Ft-ért megvásárolható.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az alázatos szivüeket, akik teljesitik a szeretet kettős parancsát, legyenek bár gazdagok ebben a világban, Isten azok között a szegények között tartja számon, akiket Ő maga lakat jól kenyérrel. (szt.Ágoston)

Névtelen írta...

Nem tudom, ez-e itt a jó hely, de gondoltam, az idő közeledtével szóba hozom:
Valaki korábban említette, hogy szívesen hallgatna legalább egyszer Rorátét az Ádvent alatt. Én is nagyon vágyom gyermekkeorom e szép emlékére. (Mégha szegény nagyanyám nem is csinálhat már utána fokhagymás pirítóst...)
Kérdésem tehát az lenne, lehet-e idén decemberben legalább egy rorátéra számítnaunk?

Névtelen írta...

Isten keze, Isten hatalma. Amely a látható dolgokat is láthatatlanul műveli. Éva

Névtelen írta...

Meghibásodás történt a glória tv-n a 2. és 3. missa sollemnis nem látható! Nagymama

CLSMA írta...

Köszönöm, én is láttam, megpróbálom egyben feltölteni az egészet, de ez eltarhat egy-másfél napig.

Névtelen írta...

Úgy látszik az lenne Isten akarata, hogy ezt a 2oo6-os csodálatos missa sollemnist egy darabban mutassák be a glória tv-ben. a helyszin a Bp.-i városligeti Jáki kápolna. Nagymama

CLSMA írta...

Mindenesetre a Gloria TV szerkesztői kijavították a hibát, így immár mind a négy rész megtekinthető. A teljes anyag egyetlen fájlként való feltöltése mindeddig nem sikerült.