2010. február 12.


AZ IDEI HÓ A VATIKÁNBAN

A tavalyi hó, amely nálunk sem olvadt el teljesen, világszerte újabb és újabb utánpótlást kap „onnan felülről” (desuper), ma pedig a Vatikánba is megérkezett:



A hírügynökségi jelentések szerint a Szent Péter tér 24 éve nem látott havat. Hosszú idő ez egy embernek, ám rövidke pillanat egy kétezer éves emberi közösségnek — fordíthatnánk a visszájára Neil Armstrong elhíresült kijelentését. 1969-ben, a Holdra szállás évében az emberiség még nagy ugrásokkal haladt előre, a Katolikus Egyház is új liturgiát vezetett be. 17 évvel később, 1986-ban egy nyolctagú bíborosi különbizottság részletes javaslatokat terjesztett a pápa elé a régi liturgia korlátozott visszaállítására — ebben az évben esett utoljára hó a Vatikánban. Azóta új pápánk van, aki a 2007-es Summorum Pontificum motu proprióval gyakorlatilag a 21 évvel ezelőtt félretett javaslatokat valósította meg, 2009-ben pedig kiadta az Anglicanorum coetibus apostoli rendelkezést.

Most ismét gyülekeznek fölötte a fellegek; az ellenség — rendezve zilált sorait — újult erővel lendül támadásba. A hó ellen persze van mivel védekeznie:


Vajon lesz hozzá ereje, hogy más téren is ilyen bátran nyúljon vissza a hagyományos eszközökhöz?

Nincsenek megjegyzések: