2012. május 8.


SZENT MIHÁLY MEGJELENÉSE

Évszázadokon át a mai napon ünnepelte az Egyház Szent Mihály arkangyal megjelenését a Gargano-hegyen. Noha az 1962-es naptár ezt az ünepet már nem tartalmazza, mégis szeretnénk élni a lehetőséggel, hogy ebből az alkalomból jelezzük egy már tavaly megígért dokumentumunk: a Szent Mihály Laikus Káptalan 2012. évi liturgikus naptára megjelenését. Egy naptárnak akkor van igazán értelme, ha legkésőbb az év első napjával kezdve használatba lehet venni. Sajnos a miénk alakulását annyi tényező befolyásolta (elsősorban a nagyheti szertartások bizonytalansága, de emellett más időpontok, sőt helyszínek is többször módosultak), hogy végleges, nyilvánosan megosztható formában csak mostanra lett teljesen kész.

Amint korábban ígértük, ezt a liturgikus naptárt, amely nyilvános szertartásainkat időrendben, a helyszínek és a kezdési időpontok feltüntetésével tartalmazza, a jobb oldali oldalsáv „Szertartásaink 2011/2012” rovatjának tetején illesztettük be hivatkozás formájában. Rákattintva egy Google-dokumentum nyílik meg, amely szabadon le is tölthető. A tavalyi változathoz képest újdonság, hogy a piros színű szöveg jelöli azokat a szentmiséket, amelyeket sollemnis formában szeretnénk megtartani, a különböző háttérszínek pedig a belvárosi főplébániatemplomtól eltérő helyszínekre utalnak (sárga: Belvárosi Szent Mihály-templom; barna: Gellérthegyi Pálos sziklatemplom; rózsaszín: Keleti Károly utcai Krisztus Király-templom; világos- és sötétkék: Budapesten kívüli helyszínek — Gödöllő, Vác, Mátraverebély-Szentkút, Komárom, valamint Gyömrő).

Ebből a táblázatból most már pontosan meg lehet tudni, mikor és hol tartjuk nyilvános szentmiséinket és zsolozsmáinkat ebben az évben. A nem vasárnapra eső miséket, továbbá a többi szertartást szokás szerint előre is hirdetni fogjuk, akárcsak a táblázatban közölt adatok esetleges módosulásait. Ilyenkor magát a naptárt is módosítani fogjuk, a hozzá vezető link tehát mindig a naprakész állapotot mutatja majd.