2007. október 10.

AZ ESZTERGOMI TANFOLYAM PROGRAMJA
(ld. hozzá alább a szeptember 18-i hirdetést)

Kérem, hogy a jelentkezők a továbbiakban Balogh Piusz atyához forduljanak kérdéseikkel (pius@prem.hu). A tervezett program váza a következő:

Napirend

fél 8 - közös mise
fél 9 - reggeli
10 - tercia, két közös, 45 perces előadás
12 - szexta
fél 1 - ebéd, utána pihenő
3 nóna - szekciómunka
6 - vesperás
fél 7 - vacsora
8 - esti elmélkedés, beszélgetés
fél 10 - kompletórium, lefekvés

A szakmai program

Az első délelőtti előadás elméleti-történeti-teológiai jellegű magyarázat lenne, majd a másodikban a viszgált szempontból gyakorlatiasan is végigvennénk a mise menetét. Délután állapot és igény szerint csoportokra vagy akár egyénekre oszlanánk, és gyakorolni lehetne a misézést vagy az abban való közreműködést hozzáértő vezetéssel, segítséggel. Ugyanekkor kerülhetne sor a papi résztvevők miséire, amelyen a többiek asszisztálnának, énekelnének. Az esti elmélkedés lelkiségi szempontból tárgyalna egy szöveget, gesztust vagy más szertartási elemet, majd szabad beszélgetésre lenne lehetőség.

Az egyes napok fő témái

1) Mozdulatok, terek, tárgyak, öltözetek
2) A liturgikus ének
3) A szentmise szöveganyaga

A szekciók fő témái

1) Papi oltárszolgálat
2) Ministrálás
3) Ének, orgona

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedveseim!
Még azt is vállalva, hogy az "impietás" nemtelen vádja ér: muszáj ennyire telepakolni a programot zsolozsmaórákkal? Nem lenne elég egy napközi óra? Hagyni kellene egy kis időt az atyáknak az ismerkedésre, pihenésre is.

CLSMA írta...

Elvileg teljesen igazad van, de nincs ok az aggodalomra. A monasztikus típusú kishórákról van szó, vagyis egyenként nem több, mint ötpercesek, és csakis az egyes alkalmak bevezetését és lezárását szolgálják. M.

Névtelen írta...

Én sajnos csak hétfőn és szerdán leszek jelen, reggeltől délutánig.