2012. október 21.

Couperin-mise Krisztus Király ünnepén

François Couperin: Messe pour les paroisses

2012. október 28-án, Krisztus Király ünnepén a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplomban (Március 15. tér) a szokott időben, 12 órakor szentmisét tartunk sollemnis formában, melynek zenei szolgálatát a Gödöllői Premontrei Schola nőikara látja el. Vezényel: Németh Zsuzsanna, François Couperin orgonamiséjét (Messe pour les paroisses) előadja: Dankó Borbála, Farkas Domonkos és Németh Zsuzsa. Az ordinárium (Cunctipotens) tételei a hagyományos alternatim módon, az orgona és a kórus, illetve a nép énekével felváltva szólalnak majd meg.

François Couperin „a nagy” (Párizs, 1668. november 10. – Párizs, 1733. szeptember 11.) francia barokk zeneszerző. XIV. Lajos, a „napkirály” orgonistája, csembalistája és a királyi gyermekek tanára lett, később állását XV. Lajos is megerősítette 1715-ben, sőt több előkelő tanítvány zeneoktatását is rábízták. Széleskörűen ismert és elismert zeneszerző, maga Bach is elismeréssel tanulmányozta műveit. Legnagyobb szabású művei közé tartozik a két orgonamise, melyek közül a Plébániai mise (teljes címén: Messe à l’usage ordinaire des paroisses pour les fêtes solennelles) kerül most előadásra.

A kompozíció a kor általános szokása szerint a szentmise ordináriumtételeit alternatim módon, a kórus és az orgona váltakozásával szólaltatja meg. A mise cantusfirmusát a Cunctipotens gregorián miséből veszi, mely talán a leggyakrabban feldolgozott gregorián ordinárium a zeneirodalomban. A mise az ordináriumon kívül egy szöveg nélküli offertóriumtételt is tartalmaz, mely talán a francia barokk orgonazene legmonumentálisabb alkotása.

Frissítés: sajnos a Couperin-misét technikai okokból bizonytalan időre kell halasztanunk. A szokott időben tehát a szokott helyen lesz a szentmise, a szokásos latin gregorián, magyar gregorián és népénekes zenei anyaggal. A zenei szolgálatot a káptalani szkóla látja el.