2014. március 15.

Nagyhét | Előkészítő lelkinap és részletes hirdetés


Kovács Ervin Gellért OPraem atya 2014. április 5-én, szombaton nagyböjti lelkinapot tart, melynek témája: a szent háromnap (triduum sacrum). A lelkinap 9 órakor kezdődik szentmisével a pesti ferences templomban, majd azt követően Gellért atya elmélkedéseket tart a Szent Ferenc közösségi teremben (Budapest V., Ferenciek tere). Minden érdeklődőt szeretettel várunk a lelkinapra, mely délután fél 2 körül ér majd véget.


Régi rítusú nagyhét, 2014
———
BUDAPEST—GYÖMRŐ
ÁPRILIS 16. — 20.


Amint azt már korábban hirdettük, az előző évekhez hasonlóan idén is Gyömrőn ünnepelhetjük a nagyheti szent háromnapot, melynek szertartásait a Nepomuki Szent János-öregtemplomban tartjuk. A szállást és az étkezést a korábbiakhoz hasonlóan az egykori Teleki-kastélyban tudjuk biztosítani, a templomtól néhány percre, csöndes, parkos környezetben. Azoknak, akik szeretnék a szent háromnapot velünk együtt Gyömrőn eltölteni, a húsvéti ünnepek programját követően alább teljes körű tájékoztatás nyújtunk a szállás és étkezés feltételeiről és költségeiről.
     Szeretnénk újfent hangsúlyozni, hogy a szent háromnap az egész egyházi év lényege és éltető középpontja. Szomorú tény, hogy ez katolikus hívek sokaságában mindmáig nem tudatosult, a liturgikus katekézis erőfeszítései ellenére. A szent háromnap szertartásait Magyarországon, sőt az egész térségben egyedül Gyömrőn végzik a hagyományos római liturgia szerint, sokak komoly és odaadó munkájának köszönhetően. Gyömrő Budapestről könnyen, fél óra alatt megközelíthető, a szervezők pedig mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az odajutást minél zökkenőmentesebbé tegyék. A szállás és az étkezés lehetőségén kívül tudnak segíteni például a vasútállomás és a templom közötti közlekedésben is. Azt szeretnénk, hogy a vélt gyakorlati nehézségek senkit ne riasszanak el azok közül, akik máskülönben akár a teljes nagyhéten, akár csak egy-egy nap szertartásain részt vennének. Kérdéseikkel, kéréseikkel bizalommal forduljanak hozzánk a szentmisék után, vagy internetes levélcímünkön (clsmainfo[kukac]gmail.com)
     Három évvel ezelőtti közleményünkből részletesen tájékozódhatnak a szertartások helyszínéről, a szálláshelyről, ezek megközelíthetőségéről és a napirend alapszerkezetéről. Javasoljuk ezek áttekintését. Az eddigi gyömrői nagyheti szertartásokról bőséges, gazdagon illusztrált beszámolót tettünk korábban közzé több részletben. Mivel idén is  kisebb eltéréssel  nagyjából ugyanígy fog zajlani minden, a program kiegészítéseként belinkeljük az egyes napokról szóló 2011-es beszámolókat, hogy aki szeretné, ezek alapján is tájékozódhasson. 
     A Gloria.tv-n hozzáférhető a a teljes idei nagyhét és a húsvéti ünnepek tervezett programja a megfelelő időpontokkal és helyszínekkel. 

———

Szállás
A kastély épületében a szállás költsége éjszakánként és fejenként 1 500 Ft. Természetesen lehetőség van arra is, és erre buzdítani is szeretnénk, hogy aki csak rövid időre tud lejönni, csupán egyik vagy másik éjszakára kérjen szállást. Különösen indokolt lehet ez a nagyszombatról húsvétvasárnapra virradó éjszaka.

Étkezés
Ami az étkezést illeti, csütörtökön, pénteken és szombaton a böjti időszaknak megfelelő, hústalan étkezéseket tervezünk rendelni (nagycsütörtöktől nagyszombatig: reggeli, meleg ebéd (két fogás), vacsora. Ebéd: egy adag ára 900 Ft. reggeli és vacsora 350-350 Ft-ba kerül, mindkettő magában foglal két zsömlét, egy kis vajat, illetve naponta változóan adag tojást vagy sajtot/kefirt/joghurtot/körözöttet stb., egy böjtös reggelinek-vacsorának megfelelő mértékben.
     Az első közös étkezés tehát a nagycsütörtök reggeli, a nagyszerdán érkezők az aznapi étkezésüket legyenek szívesek otthonról megoldani. Utolsó közös rendelt étkezésünk a nagyszombati vacsora. Másnap, vasárnap az immár hagyományosnak tekinthető módon ünnepélyes húsvéti vendégséget szeretnénk rendezni a szálláson a hazaindulás előtt sonkával-tojással és borral, ehhez ki-ki hozzájárulhat, amivel tud.
     Mindazok, akik egyéni módon kívánják megoldani étkezésüket, illetve eltérő igényeik vannak, a közelben található boltban tudnak vásárolni maguknak. Hűtési lehetőség van bőven, több étkezésre is be lehet vásárolni. Ezt az utóbbi esetben mindenkinek magának kell megoldania, mivel közös ételbeszerzést nem tervezünk.

Teljes költség 
Az 1 főre eső teljes költség a nagyhéten szállással és az összes étkezéssel együtt, ha valaki minden étkezést kér és négy éjszakát tölt a szálláson, 10 800 Ft. 

Befizetés és jelentkezés
Mivel a szállás- és étkezésigényeket pontosan le kell adnunk legkésőbb egy héttel a beköltözés előtt, kérjük, legkésőbb feketevasárnapig (április 6.) adják le a jelentkezésüket. A megfelelő költségeket a számlaszámunkra (Csontos Gergely [CLSMA], AXA Kereskedelmi Bank Zrt. 17000019-12263493) való átutalással fedezhetik (a „Közlemény” rovatban a „Nagyhét” szó feltüntetésével), illetve befizethetik a belvárosi szentmisék után a sekrestyében. A szállásfoglalás és az ételrendelés miatt a befizetéseket is kérjük legkésőbb feketevasárnapig elintézni.
     FONTOS! Akinek a teljes összeg befizetése valami okból nehézségekbe ütközik a megjelölt határidőig, jelezze bátran a clsmainfo[kukac]gmail.com e-mailcímen, találunk megoldást. Senki ilyen okból el ne maradjon a nagyhétről! Ugyancsak erre az e-mailcímre várjuk a jelzést, ha valaki mások részvételének támogatására szeretne adományt adni. 
     A jelentkezéseket az alábbi online jelentkezési lap kitöltésével lehet véglegesíteni, az igényelt szállás napjainak és az étkezések adagszámának pontos feltüntetésével: 


Nincsenek megjegyzések: