2014. október 27.

Mindenszentek és halottak napja (Morales-mise)


  • 2014. november 1-jén, szombaton, Mindenszentek ünnepén (festum omnium sanctorum), mely a tavalyi évtől parancsolt ünnep a magyar egyház számára, szentmisénket a vasárnapi rend szerint, 12 órai kezdettel tartjuk a belvárosi Szent Mihály-templomban. Előtte való nap, péntek, Mindenszentek vigíliája a hagyományos böjti fegyelem szerint böjti nap.

  • Mivel idén november 2. vasárnapra esik, s a halottak napját a hagyományos szabályok szerint nem lehet vasárnap megtartani, átkerül másnapra, hétfőre. 2014. november 3-án, hétfőn (!) lesz tehát az összes megholt hívőre való emlékezés (commemoratio omnium fidelium defunctorum), este 19 órai kezdettel, a Szervita téri Szent Anna-templomban, régi rítusú gyászmisével, amelyet a jelképes sírnál való feloldozás (absolutio) követ. 
     Ez utóbbi alkalommal Cristóbal de Morales (~1500—1553) spanyol reneszánsz komponista Missa Mille regretz című miséjét is hallhatjuk majd az Istvánffy Kamarakórus előadásában (vezényel: Muntag Lőrinc). A sevillai születésű Morales, akit egyes vélemények a Tomás Luis de Victoria előtti korszak legfontosabb spanyol zeneszerzőjének tartanak, tenorista volt a pápai kórusban, szolgált a toledói katedrális karmestereként, majd Málagában ugyancsak a székesegyházban. 21 misét, 16 négyszólamú Magnificatot, 91 motettát és 11 himnuszt számlál a fennmaradt öröksége.
 

Nincsenek megjegyzések: