2013. május 26.

Úrnapi szertartásaink


2013. május 30-án, csütörtökön lesz Krisztus Legszentebb Testének ünnepe (festum SS.mi Corporis Christi), amelyről hagyományos rítusú ünnepélyes szentmisét és körmenetet tartunk 17 órai kezdettel a Belvárosi Szent Mihály-templomban (Váci utca 47/B.). A zenei szolgálatot ez alkalommal a káptalani szkóla mellett a főként a Gödöllői Kántorátus tagjaiból verbuválódott alkalmi énekkar látja el, mely Johann Sebastian Bach négyszólamú Te Deum-feldolgozását (Herr Gott, dich loben wir; BWV 16) is előadja, magyar szöveggel (vez.: Kruppa Bálint).
     Ezt az ünnepet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia — a liturgikus reform adta lehetőséggel élve — évtizedekkel ezelőtt a következő vasárnapra helyezte át, így a római rítus rendes formájában Magyarországon június 2-án kerül rá sor. Ebből az alkalomból a belvárosi főplébániához tartozó hívek körmeneten vesznek részt, amely a 10 órai miséhez kapcsolódik, s idén, a környéken zajló nagyszabású felújítások miatt rövidebb utat jár be a templom körül. Osztie Zoltán plébános úr szeretettel hívja és várja a kedves híveket, hogy a körmenethez csatlakozva közösen vallják meg katolikus hitüket az Oltáriszentségben.
     E plébániai liturgiák miatt az aznapi, Úrnapja nyolcadába eső vasárnap (június 2.) régi rítusú szentmiséje kivételesen 13 órakor kezdődik ugyanott, a belvárosi főplébániatemplomban.

Az esemény Facebook-oldala.