2010. június 18.

HÚSZEZREN BÖJTÖLTEK, IMÁDKOZTAK NEGYVEN NAPIG A PÁPÁÉRT

A két nemzeti kegyhely által május elsején meghirdetett, a Szentatya melletti szolidaritási akció az elmúlt hétvégén lezárult. Sikere minden várakozást felülmúlt. Kálmán Peregrin mátraverebély-szentkúti ferences házfőnök tájékoztatása szerint az akcióhoz 20 559 fő csatlakozott.

A görögkatolikus Máriapócs és Mátraverebély-Szentkút lelkipásztorai a pápát ért sorozatos igaztalan támadások miatt április elején elhatározták el, hogy „Mondjatok áldást” mottóval május 1-jén mozgalmat indítanak a Szentatyáért. Negyvennapos áldozatvállalásra buzdították a híveket Szent Péter szellemében: „Ne viszonozzátok a szidalmat szidalommal, inkább mondjatok áldást!” Kérték a csatlakozókat, hogy naponta gyakorolják a keresztény áldozatvállalás valamely formáját, a böjtöt, az imádságot vagy a jótékonykodást, az ezzel járó önmegtagadást pedig ajánlják fel közösen a pápáért és az őt támadókért.

A kezdeményezéshez a két nemzeti kegyhely címére eljuttatott levélben lehetett csatlakozni. Több mint húszezren jelentkeztek, valamennyien közölték nevüket és konkrét felajánlásukat. A beérkező jelentkezések összesítése megtörtént, annak szerkesztett változatát könyv alakban a nyár folyamán eljuttatják XVI. Benedek pápához, de előtte bemutatják a sajtó munkatársainak.
A Magyar Katolikus Rádió is bekapcsolódott az akcióba. A városmajori templomból közvetített hétköznapi szentmiséken naponta elimádkozták a „Szent Mihály arkangyal, védelmezz minket a küzdelemben” kezdetű imádságot.

„Köszönettel tartozunk a sajtó munkatársainak is — mondta Kálmán Peregrin kegyhelyigazgató —, mert az ő közreműködésükkel terjedt a híre a szolidaritási akciónak, amelyhez a csatlakozók kilencven százaléka e-mailben regisztrálta magát.”

Budapest, 2010. június 17.

Szerdahelyi Csongor, Ferences Sajtóközpont

Nincsenek megjegyzések: