2011. május 9.

UTAZÁS A SZOMBATI SZENTKÚTI ZARÁNDOKLATRA

Ezúton hirdetjük, hogy a jelentkezők alacsony számára való tekintettel a most szombati, május 14-i szentkúti ünnepélyes főpapi szentmisére mégsem tudunk különbuszt rendelni. Azonban mégis jó lenne, ha azok a zarándokok, akik nem önállóan, gépkocsival, hanem tömegközlekedéssel terveznek Szentkútra utazni, együtt utaznának és érkeznének a kegyhelyre.

Ezért javasoljuk, hogy a zarándokok következő módon utazzanak Szentkútra (ez egyébként a tömegközlekedéssel való lejutás legegyszerűbb és legolcsóbb módja):

A Budapest Stadionok pályaudvarról május 14-én 7:40 perckor indul egy menetrend szerinti járat Mátraverebélyre. Ez a busz 8:59-kor érkezik meg a "Mátraverebély eszpresszó" megállóba, ahonnan kb. 2-3 kilométer sétára van a kegyhely. Ezt az utat esetleg együttesen, gyalogosan is megtehetnénk, de az előzőleg már autóval leérkezett résztvevők autókkal fogják várni a megállóban a busszal érkezőket, hogy igény, szükség vagy rossz idő esetén a kegyhelyre szállítsák őket. Mindenképpen biztosítani fogjuk, hogy azok a busszal érkező zarándokok, akik nem szeretnék gyalogosan megtenni az utat, gépkocsival eljuthassanak a kegyhelyhez. (Emiatt tehát kérjük, hogy senki se maradjon otthon.)

Kérjük a többi autóval érkező résztvevőt is, hogy lehetőség szerint segítsen a busszal érkezők szükség szerinti szállításában úgy, hogy 9:00-kor útba ejti a mátraverebélyi „Eszpresszó” buszmegállót. Amennyiben ilyen módon tudnak segíteni, kérjük, jelezzék a kissbertalan@altart.hu címen.

Az előzetes hirdetésnek megfelelően a zarándoklat programja a következőképpen alakul:

— a kegyhelyre érkezés után a zarándokok fogadása (szenteltvízhintéssel és a búcsúfeltételek kihirdetésével), majd bevonulás a templomba.
— 10.45 tercia
— 11.00 ünnepélyes főpapi szentmise
— a szentmise után szabad program az étkezés (otthonról hozott elemózsiából), egyéni devóció vagy séta számára
— ezután litánia a templomban
— Hazautazás. A visszaút az odaúthoz hasonlóan történik. Egészen este 7 óráig minden órakor indul vissza buszjárat Budapestre, de az autósok bizonyára fel tudják ajánlani, hogy az autóikban maradt szabad helyeken többeket Budapestig is elvigyenek.

Elnézést kérünk azoktól, akik remélték, hogy különbusszal, szervezett módon tudnak a kegyhelyre utazni, de mivel nem történt elég jelentkezés a különbuszra, ezért csak igen magas (sokezer forint) személyenkénti ár mellett tudtuk volna megoldani.

A csupán néhány héttel ezelőtti nagyheti szertartásaink a hatalmas lelki élményen túl a hívek számára is igen komoly erőfeszítést és áldozatokat jelentettek, és emiatt némiképp szerencsétlenül alakult a szentkúti zarándoklatnak a nagyhéthez ilyen közel eső időpontja. Azonban olyan, jelentőségteljes eseményről van szó, amely tavaly sokak számára jelentett felemelő élményt, ugyanakkor, ha az elindult hagyományt évről évre folytatjuk, (a rendszeres bérmáláson kívül) ezek a zarándoklatok jelentik káptalanunk és a régi rítushoz kötődő minden magyar hívő számára a liturgia legteljesebb formájában való részvétel lehetőségét. A püspök ugyanis, mint a tavalyi zarándoklat hirdetésében is olvashattuk, „a papi méltóság teljességét birtokolja”, és ezért „az Egyház gyakorlatában mindig is a püspöki liturgia jelentette az elsődleges mintát, amely a legtisztábban jeleníti meg Isten népének tagolt, rendezett működését a szent cselekmény során”. Ezenfelül Varga Lajos püspök úr ezen, immár második alkalommal megtartott szentmiséjén kívül Magyarországon a liturgikus reform óta magyar püspök nem mutatott be ünnepélyes pontifikális szentmisét.

Éppen ezért reméljük, sőt kérjük is, hogy aki csak teheti, vegyen részt velünk a szombati zarándoklaton.

Nincsenek megjegyzések: