2012. július 4.

 
LATINTÁBOR SZEGEDEN, JÚLIUS UTOLSÓ HETÉBEN

Kedves jelentkezők, még bizonytalankodók és reményünk szerint még ezután csatlakozók!

Kicsit megkésve bár, de még bőven időben hírül adjuk, hogy hagyományainkhoz híven idén is lesz latintábor (újabb nevén: káptalani tábor), mégpedig az alább olvashatók szerint:

  • Időpont:  2012. július 23—28. (hétfő—szombat) — úgy tervezzük, hogy már vasárnap (22-én) délután lemegyünk Szegedre, hogy már a hétfői napot is teljes egészében hasznosan ott tölthessük. Természetesen mindenki akkor érkezik, amikor tud (de kérjük ennek közlését a jelentkezéskor). Az indulás napjához közeledve már szeretnénk látni, hogy ki mikor, mivel tud jönni. Egyrészt azért kérjük, hogy ha lehet, együtt utazhassunk, másrészt, előre megszervezhető legyen a segítségnyújtás (pl. hogy ki jön autóval, és esetleg van-e szabad helye).
  • Helyszín, szállás: Szeged-Felsővárosi Minorita Templom és Kolostor (cím: 6721 Szeged, Munkácsy utca 7—9; tel.: +36-20-823-2484). Szállás szép helyen, gyönyörű minorita kolostorban. Elhelyezés: összesen 4 db kétágyas szoba van, a többiben nincs ágy, ezekben kicsit nomádabb módon (ami nem jelent föltétlenül rosszat!) lehet aludni,  laticellen vagy bármilyen más fekvőhelyen (ezeket magunkkal kell vinni).
  • Utazás: lehet vonattal, busszal, autóval (csak a képzelet szab határt). — Autóval: Budapestről az M5-ösön; vonattal: a Nyugati pályaudvarról minden óra 48 perckor indul IC/gyors (vonat egyik része IC, másik része gyors; teljes ár esetén jegy: IC-re 4640 Ft, gyors: 4260 Ft). A jelentkezőket kérjük, hogy tájékoztassanak arról, melyik napon és mivel jönnek, és amennyiben autóval, tudnak-e segíteni mások szállításában.
  • Étkezés: ebéd és vacsora a közeli Gőry Pincében. Étkezések ára egységesen 950 Ft. A reggelit (illetve ha valaki esetleg nem a Gőry Pincében kíván étkezni) egyénileg kell megoldanunk. 
  • Programok: az alábbi tervezett napirend kötött programjain túl (szentmise, zsolozsma, stúdiumok) a következők várhatók: 1. szegedi városnézés kalauzzal, 2. ellátogatunk Gruber László atyához a közeli  Deszk községbe, ahol egy neogót templomban szentmisén veszünk részt, 3. egyéb (pl. tervezés alatt egy kora esti strandolás Szegeden).
  • Stúdium: a napirendben olvasható két stúdium közül a délelőtti inkább elméleti és előadásszerű, a délutáni gyakorlatiasabb. Téma (Földváry Miklós meghatározása szerint): a római liturgia változatai, változatossága, gazdagsága és ezen keresztül is érvényesülő egysége a virágvasárnapi rítus alapján bemutatva (a szertartások jellemző szövegei, dallamai, ceremóniái) — ez alkalommal kilépve a római és/vagy esztergomi keretek közül, bejárva Európa távolabbi tájait is.
  • A napirend (alább olvasható) irányadó, így természetesen bizonyos változások, időbeli eltolódások bekövetkezhetnek. 
  • A programok közé tartozik, de kiemelten a latintábor zárónapjaként szombaton egy egész napos kirándulás (zarándoklat) Pálosszentkútra, ahol Kovács Ervin Gellért atya szentmisét celebrál (reményeink szerint ünnepélyes szentmise lesz). Fülep Dániel Ágoston testvér vezetésével megismerhetjük Szentkutat. Vannak olyanok, akik előre jelezve csak erre a napra tudnak eljönni. Mivel Szentkúton ebédelünk és az ebédelők létszámát időben közölnünk kell a minket szeretettel fogadó pálos atyákkal, kérjük, hogy mindenki minél előbb jelezze, kér-e ebédet. 
  • Költségek: szállásunk a minorita atyák jóvoltából ingyenes; ebéd és vacsora a fentiek szerint + reggeli egyénileg; utazási költség (Szegedre, továbbá Szeged-Deszk oda-vissza kb. 10 km, Szeged-Pálosszentkút kb. 70 km); egyéb felmerülő költségek (pl. strandolás).
  • Kérjük, hogy mindenki hozzon magával diurnálét és kancionálét. Ha valakinek nincs, akkor pedig szóljon, mert ebben az esetben viszünk.

További információk, pontosítások a későbbiekben várhatók. Jelentkezéseket, illetve bármilyen kérdést az alábbi címek valamelyikén várunk: Kudari Enikő <kudari.eniko[kukac]gmail.com>, Varga Benjámin <v79benno[kukac]gmail.com>, vagy Aranyosi-Vitéz Gellért <gellert2000[kukac]yahoo.com>.

Kudari Enikő, szervezőT E R V E Z E T T   N A P I R E N D :

06.30  Ébresztő, tisztálkodás
07.00  Laudes
08.00  Szentmise
09.00  Reggeli
10.00  Stúdium
12.00  Úrangyala, szexta
12.30  Ebéd, szieszta
15.00  Stúdium
17.00  Próbák (csak az érintetteknek, többieknek lehetőség)
18.00  Vesperás
18.30  Vacsora, szabad program
20.00  Rekreáció
22.00  Kompletórium
22.30  Takarodó

A képek forrása A szegedi minorita templom felújítása című,
kitűnően strukturált és példás alapossággal íródó blog,
amelyből szinte minden megtudható a tábor helyének történetéről.