2009. június 5.

KORTÁRS TEMPLOMÉPÍTÉSZETI KONFERENCIA DEBRECENBEN

A Magyar Építőművészek Szövetsége és az UIA Spiritual Places Munkabizottsága szervezésében nemzetközi konferencia lesz holnap, 2009. június 6-án, szombaton Debrecenben, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban "Kortárs templomok: a jövő kihívásai" címmel. A program itt olvasható.

Az előadások visszhangjához.

1 megjegyzés:

Alácsi Ervin János írta...

Érdekes lenne elbeszélgetni Makovecz-cel a templomtervezésről és építésről. A stílusát lehet kedvelni vagy nem, de hogy funkcionálisan tökéletesen alkalmatlanok a templomai hagyományos szertartások (vagy tulajdonképpen bármilyen rendezett liturgia) végzésére, az biztos. Valaha erre léteztek különböző manuálék, amelyekhez az építészeknek szigorúan tartani kellett magukat.

Erre példa Peter F. Anson angol nyelvű könyve, amelyet mindenkinek ajánlok (különösen Makovecznek és a magyar püspököknek). Ezt a kézikönyvet akkoriban a Vatikáni Szt. Péter Bazilika szertartója lektorálta. Nagyjából az egész könyvet el lehet olvasni "online" itt:

http://books.google.com/books?id=UUWUN5ljwo0C&dq=peter+f.+anson,+churches+-+their+plan+and+furnishing&printsec=frontcover&source=bl&ots=emwLAmsF4X&sig=Knl14_QXIFnU55MZvjI8qID-Iv0&hl=en&ei=uv4oSq3PAouxsAb9wZ3dCQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1#PPR2,M1