2008. december 29.

SZENTMISÉK VÍZKERESZTKOR ÉS GYERTYASZENTELŐKOR

Immár véglegesnek tekinthető, hogy 2009. január 6-án, vízkeresztkor, illetve február 2-án, Gyertyaszentelőkor a Belvárosi Szent Mihály-templomban tartunk régi rítusú, énekes szentmisét, mindkét ünnepen este fél 7 órai kezdettel.

Vízkeresztről és a többi, egyes püspöki karok által vasárnapra helyezett ünnepről ajánljuk mindenki figyelmébe az Ecclesia Dei pápai bizottság állásfoglalását, amelyről - sok további, hasznos hírrel együtt - Alácsi Ervin J. tudósít a következő címen: http://strigonium.blogspot.com/2008/11/az-ecclesia-dei-jabb-hivatalos.html

Ez azonban azt is jelenti, hogy a régibb liturgikus hagyományhoz kötődő katolikusoknak ha nem is kötelező, de illő valóban ünnepként kezelniük ezeket az alkalmakat: azaz lehetőség szerint pihenéssel, imádsággal és szentmisehallgatással szentelni meg őket. Aki megteheti, helyes, ha ünnepélyesebben öltözik föl ilyenkor, jó előre szabadnapot vesz ki, ha rajta múlik, máskorra időzíti a vizsgáit, nem lót-fut, nem végez és nem végeztet piszkos vagy nehéz fizikai munkát.

Nincsenek megjegyzések: