2008. december 27.


VÍZKERESZTI MATUTÍNUM

2009. január 5-én, hétfőn este fél 7 órai kezdettel vízkereszti matutínumot imádkozunk az esztergomi rítus szerint Gödöllőn, a Premontrei Szentlélek- és Gyümölcsoltó Boldogasszony-plebániatemplomban. A matutínum és a laudes között immár hagyományosan helyet kap a Csillagjáték (Tractus stellae), a Magyarországon elsőként adatolt liturgikus dráma. Gödöllő és a templom megközelítését az egy évvel ezelőtti hirdetésben részletesen leírtuk, ld. http://capitulumlaicorum.blogspot.com/2007/12/vzkereszti-matutnum-s-egyebek-2008.html A vasúti indulások ahhoz képest két perccel kerültek korábbra, egyébként minden változatlan, ld. http://elvira.mav-start.hu/elvira.dll/xslms/uf A Budapestről érkezőknek javasoljuk a 17.03-kor Egerbe induló gyorsvonatot, ezzel kényelmesen el lehet érni a premontrei atyák 18 órakor kezdődő vesperását, amelyet közvetlenül követ a matutínum.

Másnap, vízkereszt ünnepén mindenképpen tartunk énekes szentmisét az esti órákban, ennek pontos helyét és idejét azonban még nem sikerült rögzíteni. Amint véglegesedik, a káptalani blogon fogjuk közzétenni.

Végül fölhívjuk a figyelmet, hogy a vízkereszt utáni vasárnapon, január 11-én, a szokásos, fél 4 órai szentmisénk keretében Joseph Haydn "Nicolaimesse" című, 1772-es misekompozícióját szólaltatja meg a Pécsi Székesegyház Mozart Kórusa és Zenekara Szamosi Szabolcs vezényletével. Ez lesz az első alkalom abból a 13 részes sorozatból, amelynek folyamán a szerző további művei is fölhangzanak majd a Belvárosi Főplebániatemplomban a CLSMA vasárnapi, énekes szentmiséinek ordináriumaként. A részletes program megtalálható a december 16-17-i blogbejegyzésekben.

1 megjegyzés:

CLSMA írta...

Az e-mailben küldött hirdetésekben természetesen hibás a 18.03-as, sátoraljaújhelyi gyorsra vonatkozó rész, a 17.03-as, egri gyorsról van szó.