2009. augusztus 12.


RÉGI RÍTUSÚ MISE BAROKK ZENÉVEL
A BÖRZSÖNY BAROKK NAPOKON


A VI. Börzsöny Barokk Napok régizenei fesztivál keretében 2009. augusztus 27-én, csütörtökön délelőtt 11 órakor régi rítusú ünnepélyes szentmisére kerül sor Vácott, a Piarista Templomban, amelyen a kiváló barokk komponista, Antonio Lotti B-dúr miséje és más barokk zeneművek hangoznak el neves zenészek közreműködésével.

A szentmisét ünnepélyes (sollemnis) formában celebrálja főtisztelendő Kovács Ervin Gellért premontrei áldozópap. A sollemnis miseformában a celebráns papnak diákonus és szubdiákonus segédkezik, ezért a köznyelvben régen "hárompapos" misének nevezték. Ilyen szentmisére Vácott a liturgikus reform óta nem került sor. A Piarista Templom gyönyörű, velencei tükör-üveg főoltárán bemutatott szentmise a csodálatos barokk zenével - a szervezők szándéka szerint - egyfajta lelki középpontja kíván lenni a Börzsöny Barokk Napok fesztiválnak. Az augusztus 27-i időpont különösen alkalmas a Piarista templomban tartott régi rítusú miséhez, mivel a régi egyházi naptár szerint - amelyhez a régi rítus igazodik - ezen a napon van Kalazanci Szent József, a piarista rend alapítójának ünnepe.

A barokk egyházzenei műveket ennek az ünnepnek a gregorián miseénekei (ún. propriuma) teszik teljessé. A szentmise zenei szolgálatát a fesztivál résztvevőiből alakult alkalmi együttes látja el Bubnó Tamás egyházzenész, énekművész, karnagy vezetésével. Ez a szentmise kívánja továbbá pótolni a júliusban és augusztusban a Karolina-kápolnában elmaradt szokásos régi rítusú szentmiséket is, amelyeket természetesen - ahogy korábban jeleztünk - szeptembertől folytatni fogunk. A fesztivál honlapja a http://www.borzsonybarokk.hu/ címen érhető el, amelyen további részletek olvashatók a szentmiséről. Szeretettel várjuk az eseményre a kedves híveket és érdeklődőket!