2009. november 12.

ÉVFORDULÓK HETE I.

Korábban már jeleztük, hogy a nemzetközi mintákat követve a fényképek mellett videófelvételeket is szeretnénk közzétenni a káptalan működéséről. Október 25-én négy újonnan készült rövid klipet töltöttünk fel a YouTube portálra az aznapi Haydn-miséről, amelyeket a képes beszámoló végén a blogbejegyzésbe is beágyaztunk. Emellett azonban a káptalannak igen bőséges archív anyaga is van, amelyet a képek és a videók sikere láttán olvasóinkkal is szeretnénk megosztani. Szerencsénkre a Gloria.tv, amely kifejezetten a katolikus tartalmú művek terjesztésére jött létre, nemcsak videók, hanem képek és szövegek megosztását is lehetővé teszi. Ezért a továbbiakban itt fogjuk elektronikus formában elérhetővé tenni a rendszeres zsolozsmáink anyagát közlő füzeteket, valamint a későbbi képeket és videókat.

A már meglevő anyag közlésére a mai nappal kezdődő hét ad kiváló alkalmat. Három évvel ezelőtt történt ugyanis, hogy közösségünk a szükséges egyházi engedély birtokában megtarthatta első nyilvános szentmiséjét Budapesten. A szertartásról videófelvétel készült, amelyet a Gloria.tv-n négy részre bontva lehet megtekinteni Földváry Miklósnak a káptalan nevében létrehozott profilja alatt. A jobb nézhetőség érdekében ezeket sorrendbe állítva itt is beágyaztuk. Előttük a videók leírása, valamint — kordokumentumként — az eseményről szóló kétféle hirdetés olvasható.

* * *

2006. november 12-én, vasárnap, az elpusztult, középkori esztergomi székesegyház fölszentelésének ünnepén, délután 2 órai kezdettel, Budapesten, a városligeti Jáki kápolnában hosszú évek után először celebráltak hagyományos római (ún. tridenti) rítusú ünnepélyes misét Magyarországon. A szertartást a Szent Mihály Laikus Káptalan (CLSMA) kérésére engedélyezte Erdő Péter bíboros-érsek a Szent Péter Papi Testvérület (FSSP) kijelölt papjának. Ezzel az alkalommal kezdődött meg a hagyományos liturgia ünneplésének rendszeressé válása az országban (az eleinte havonkénti gyakorlat ma már minden vasár- és ünnepnapra kiterjedt). A celebráns Andrzej Komorowski FSSP (Krakkó), a diákonus Kovács Ervin (Szabadka), a szubdiákonus Alácsi Ervin János (Róma) volt. Az asszisztenciát és a szkólát a CLSMA tagjai alkották Földváry Miklós István, illetve Fehér Judit vezetésével. Orgonán játszott Déri Balázs. Bár az amatőr felvételt a karzat egyik előnytelen pontjáról, kézi kamerával készítették, dokumentumértéke miatt érdemesnek láttuk közölni.







1. Accessus altarisconcio [az oltárhoz vonulástól a prédikációig]




2. Conciopraefatio [a prédikáció második felétől a prefáció végéig]




3. SanctusIte missa est [a kánon elejétől a nép elbocsátásáig]




4. Recessus altarisbenedictiones neomystae [utolsó evangélium, kivonulás, majd újmisés áldásosztás]

4 megjegyzés:

CLSMA Cancellarius írta...

Az előző bejegyzés kommentjeiben már fölmerült, hogy a most négy részletben látható videót egyetlen fájlban tegyük közzé, ez azonban technikai akadályok miatt nem sikerült. Ha valaki tudja a módját, hogyan lehet egy közel 4 GB-os vob-fájlt a Gloria.tv-re eredményesen feltölteni, szívesen vennénk a segítségét, annál is inkább, mert a jelenlegin kívül még két további (hasonló terjedelmű) anyag vár feltöltésre.

CLSMA írta...

Az ismertetéshez tartozik, hogy a szkólában közreműködött még a LFZE Egyházzene Tanszékének több hallgatója, a férfi szólót pedig Kocsis Csaba énekelte.

Névtelen írta...

Pontosan ez az! Mindent feltenni a Glória tv -re, képet, videót, kottát, irásokat. A siker látható! A Glória tv a legeslegjobb reklám! Nagyon örülök a sikerüknek, és sokat imádkozom a Káptalanért, és Ervin atyáért. Nagymama

Névtelen írta...

"Magasztalja lelkem az Urat, és ujjongjon szivem üdvözitő Istenemben.Nagyszerü dolgokat művel karja erejével: szétszórja a szivük szándékában gőgősködőket. Uralkodókat taszit le a trónjukról, de felemeli az alázatosakat!!! (Magnificat-ból)