2009. október 7.

CIKK A HAGYOMÁNYOS RÓMAI RÍTUSRÓL

Nemrég adtunk hírt róla, hogy Barsi Balázs ferences atya, sümegi házfőnök az ottani kegytemplomban havonta végzett engesztelő votív miséit ezután a római rítus rendkívüli formájában fogja bemutatni. Mivel a hagyományos római liturgiáról a mai katolikusok nagy részének nincsenek sem közvetlen gyakorlati tapasztalatai, sem pedig elméleti és történeti ismeretei, a zarándokok és a helyi hívek tájékoztatására Földváry Miklós István, a Szent Mihály Laikus Káptalan dékánja egy elemző írást publikált a Sümegi Ferences Naptár legújabb számában A hagyományos (ún. tridenti) liturgia címmel, amely a napokban az interneten is elérhetővé válik (a négyrészes sorozat első két darabja itt és itt olvasható). A szöveg a katolikus hitet és az új liturgiát ismerő híveknek íródott, ezért nem általános és alapinformációkat közöl, hanem a régi liturgia újraéledésének mélyebb kérdéseivel foglalkozik, megvilágítva a történeti előzményeket és eloszlatva néhány elterjedt félreértést.
Szeretettel ajánljuk olvasóink figyelmébe.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon érdekes volt a Földvári úr irása. Érdekes az a bizonyos blog is. De azon a blogon nincsen moderátor? mindenki azt ir be amit akar és akármilyen stilusban? Olyan szinvonaluak a kommentek, mint az index bulválrban. Vagy ott ez a trendi?

CLSMA Cancellarius írta...

A Miklós írását közlő blognak előnye, hogy másfajta olvasók követik, mint a miénket, hátránya viszont, hogy nem moderálja magát, akárcsak néhány hozzászóló a kommentekben. A magunk részéről csak a szöveget ajánlottuk, nem a hozzá fűzött megjegyzéseket, bár az mindenképpen tanulságos lehet, hogy különféle szellemi hátterű és érdeklődésű olvasók hogyan reagálnak erre a témára. Nem árt tisztában lenni vele, hogy az a megközelítésmód, amelyet mi képviselünk az Egyházzal és a liturgiával kapcsolatban, milyen fogadtatásra számíthat a mai magyar társadalomban, hívők és nem hívők részéről egyaránt. Úgy tűnik, hogy a szóban forgó blog szerkesztői fontosnak tartják ezt a témát és ezt a hangot, ezért publikálják a sorozatot.