2009. október 17.

KÜLFÖLDI VISSZHANG

A Szent Mihály Laikus Káptalan magyarországi működése egy szélesebb nemzetközi mozgalomba ágyazódik, amelynek célja a katolikus önazonosság újrafelfedezése és megerősítése, elsősorban a szent liturgia körében és annak rendszeres végzése által. Ezzel a céllal a világ számos pontján indultak alulról szerveződő kezdeményezések, amelyek a modern kommunikáció lehetőségeivel élve egyre intenzívebb kapcsolatra lépnek egymással. Az egyházi és liturgikus információk különféle — főként világhálós — forrásaira bejegyzéseinkben mi is rendszeresen hivatkozunk. Időnként ennek a fordítottja is előfordul: amikor rólunk adnak hírt a nyelvünket nem ismerő külföldi érdeklődőknek. Ez történt néhány napja, amikor az egyik legjelenetősebb ilyen fórum, a New Liturgical Movement (NLM) portál saját indíttatásból rövid beszámolót közölt rólunk az új káptalani tagok Szent Mihály-napi beöltözése alkalmából.

A fokozódó nemzetközi érdeklődés bátorítást ad a további munkánkhoz, ugyanakkor példaként való bemutatásunk az ezzel járó felelősségre is figyelmeztet. Az NLM felkérésére nemsokára saját írásokkal lépünk a külföldi nyilvánosság elé, amelyek a káptalan történetéről és tevékenységéről, a hagyományos liturgia magyarországi helyzetéről és a liturgikus megújulási mozgalom szellemi-kulturális hátteréről fognak szólni.


POST SCRIPTUM:

Az NLM beszámolóját október 16-i hírei között átvette egy spanyol honlap, az Una Voce Málaga, amelyet már csak azért is ajánlunk olvasóink figyelmébe, mert rövid és informatív híradásaival jelenleg a legszélesebb panorámát nyújtja a katolikus hitet és liturgiát érintő eseményekről. A néhány soros szövegek (és gyakran a forrásukra mutató hivatkozások) mellett mindig egy-egy kép is található, így a honlapot azok is élvezettel böngészhetik, akik kevésbé járatosak a spanyol nyelvben.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Csak gratulálni lehet hozzá! Isten áldja meg a Káptalant!

Névtelen írta...

Mióta a Belvárosi-templomban régi ritusu szentmiséket celebrélnak, csakis az Önök miséire járunk. És ez igy is marad.Az Úr legyen veletek!

CLSMA Cancellarius írta...

Köszönjük szépen! Fontos dolog a személyes és aktív támogatás, de ne feledjük, hogy csak "alkalmatlan eszközök" vagyunk Isten kezében (© XVI. Benedek pápa, a megválasztása után a népnek mondott beszédben). Ezért talán még fontosabb, hogy rendszeresen imádkozzunk a püspökökért, a papokért és a hívőkért, hogy megértsék és átéljék a szent liturgiát, s igyekezzenek azt minél nagyobb szeretettel és tisztelettel Isten dicsőségére és embertársaik megszentelésére végezni.

Névtelen írta...

Nagyon szépek a Haydn-misék. Óriási sikert arat. Még külföldiek is látogatják. Minden elismerésem.

Névtelen írta...

Fokozódni fog a nemzetközi érdeklődés a Káptalan iránt. Csak mindent hirt közöljenek, ha lehetséges. Köszönettel.

Névtelen írta...

Ha az Una Voce felfigyelt a Káptalanra, az már egy elismerés.

CLSMA írta...

Az Una Voce kezdettől fogva tud rólunk, hiszen 2005-ben a szervezet meghívására mutatkoztunk be római elnökségi ülésükön, vö. http://www.ifuv.org/docs/GA_report2005.html és ugyanekkor jelöltszervezetté váltunk. A folyamat azóta stagnált, mivel a káptalan egyházjogi helyzetének rendezését előbb itthon próbáltuk elérni, ezen kívül pedig tisztáznunk kellett az új liturgiát érintő reformtörekvésekhez való viszonyunkat (eredetileg ugyanis a Szent Ágoston Liturgikus Megújulási Mozgalom keretei között kértük fölvételünket). Mivel a hazai hierarchiától a közeljövőben nem számíthatunk legitimációra, a káptalan profilja pedig az elmúlt négy évben határozottabbá vált a liturgikus megújulás más közösségei között, az Una Voce tagszervezetévé válásunk elhúzódó folyamata talán már az idén célhoz ér. Indokolt is, hiszen a Juventutemet immár kinőttük...