2009. október 15.

GRACE IN LACE

Úgy látszik, nemcsak a tradicionalista papok vonzódnak a csipkéhez :-) … (Angolul nem tudó olvasóinktól elnézést kérünk: a címben közölt szójáték sajnos lefordíthatatlan.)


POST SCRIPTUM:

A fenti bejegyzés írásakor még nem lehetett tudni, hogy éppen másnap, 2009 október 16-án XVI. Benedek pápa fogadja II. Albert monacói herceget, aki egy kiállítás megnyitójára érkezett Rómába. A kiállítás édesanyjának, Grace Kellynek állít emléket (l. a címben belinkelt képen), aki idén november 12-én lenne 80 éves. A híres flimcsillagról és későbbi hercegnéről az Inside the Vatican magazin szerkesztője, Robert Moynihan is megemlékezett.

6 megjegyzés:

Mirjam írta...

:)

Névtelen írta...

Milyen kár, hogy ennek az áhítatos beállításnak az ellenére egyébként nem mondható el a hercegnéről, hogy hitvalló éltetet élt volna...

CLSMA Cancellarius írta...

A kép az esküvője alkalmával készült, amikor valószínűleg a kegyelem (grace) állapotában volt. Ami a többit illeti, indokolt lehet némi csipkelődés, a csipke (lace) azonban természetesen ártatlan!

Névtelen írta...

De később a hercegné példás feleség és anya lett. Gyönyörű egyébként a foto.

Névtelen írta...

Látva és örömmel konstatálva, hogy a keresztény ember is lehet olykor vidám:), mellékelek alább egy videót, amelyből példát ne, de pár önfeledt pillanatot nyugodtan merítsünk!

http://www.youtube.com/watch?v=1rxE_qRatFM

CLSMA Cancellarius írta...

Igen, néha valóban nem árt egy kicsit mással is foglalkozni. Ugyanakkor jelezném, hogy az eredeti posztnak mélyebb értelme is van, amely nem teljesen független a liturgia étoszától. A kép miatt az elsődleges jelentés nyilván (1) "Grace in lace", vagyis Grace (Kelly) csipkében. Ugyanakkor a mondat így is érthető: (2) "grace in lace", azaz hogy "grace" van a csipkében, mégpedig az angol szó (a) 'kecsesség, báj, kellem' jelentésében, vagy esetleg (b) 'kegyelem, áldás' értelmében.

Márpedig a liturgia stílusos és esztétikus végzéséhez ("with style and grace", vö. pl. http://www.ocp.org/products/7634), ahhoz, hogy a szépség — Szentatyánk szándéka szerint — ismét liturgikus tényezővé emelkedjék, az elmúlt évtizedek álprimitív ízlésdiktatúrájából száműzött csipke rehabilitációja is hozzátartozik (a korábbi fejlődésre l. pl. http://www.newliturgicalmovement.org/2006/07/on-origin-and-development-of-vestments.html).