2010. április 8.


AZ IDŐK JELEI II.

Az év elején azt ígértük, hogy részletekben fogunk beszámolni azokról a jelentősebb eseményekről, amelyek a hagyományos liturgia körül újabban történtek. Ezek a beszámolók eddig elmaradtak, helyettük a nagyböjtben inkább liturgiatörténeti és lelkiségi írásokat publikáltunk. Húsvét nyolcadában most újra fölvesszük a fonalat, hogy tematikus csoportokban mutathassuk be az elmúlt három hónap számos eseményét. Az idők jeleit fürkésszük, ezért ebben a hétben főleg képeket közlünk, a szövegeket pedig — amelyek a maguk módján szintén jelek — a húsvéti idő hátralevő részére osztjuk el.

Ennek a bejegyzésnek a témája egy nagyszabású konferencia, amelyet a Papság Éve alkalmából 2010 január 4-e és 8-a között szervezett Rómában az Australian Confraternity of Catholic Clergy. A világ minden tájáról érkezett résztvevők a vatikáni Szent Márta-házban laktak, és igen gazdag programban volt részük. Mi ezek közül most a liturgiákat emeljük ki, amelyekről számos kitűnő kép készült. Az eredeti felvételek a konferencia honlapján összegyűjtve láthatók, az alábbi — kicsinyített és melegebb árnyalatú — fotókat a New Liturgical Movementről vettük át.

1. Január 5-e: ünnepélyes főpapi szentmise az új római rítus szerint (angol nyelven) a S. Maria in Trastevere bazilikában; a celebráns Darío Castrillón Hoyos bíboros, az „Ecclesia Dei” Pápai Bizottság volt elnöke (rövid beszámoló további képekkel az NLM-en).


2. Január 6-a: ünnepélyes főpapi vesperás a régi római rítus szerint az FSSP római templomában (SS. Trinità dei Pellegrini); a celebráns Joseph Augustus Di Noia OP érsek, az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció titkára (rövid beszámoló további képekkel az NLM-en).


3. Január 7-e: ünnepélyes főpapi szentmise a régi római rítus szerint Róma székesegyháza, a Lateráni Főbazilika pápai főoltáránál; a celebráns Antonio Cañizares Llovera bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció prefektusa (rövid beszámoló további képekkel az NLM-en).


Erről a liturgiáról John P. Sonnen néhány rövid videófelvételt is készített, amelyek együtt szintén az NLM-en láthatók.

4. Január 8-a: ünnepélyes főpapi szentmise az új római rítus szerint (angol nyelven) a Szent Péter-bazilika katedra-oltáránál; a celebráns Raymond L. Burke érsek, az Apostoli Szignatúra Legfőbb Bíróságának prefektusa (rövid beszámoló az NLM-en).

Nincsenek megjegyzések: