2009. december 1.


POLIFON MISETÉTELEK ÁDVENT 2. VASÁRNAPJÁN
Folytatódik a Choralis Constantinus 500 sorozat [FRISSÍTVE!]

A jövő vasárnap, december 6-án ismét a Corvina Consort tagjai helyettesítik majd a káptalan szkóláját a fél 4 órai vasárnapi szentmisén. A Choralis Constantinus 500 sorozat keretei közé illeszkedő alkalommal most az alábbi (a készületi időszaknak megfelelően egyszerűbb) tételválogatás fog megszólalni:

Ecce, caríssimi (Zágráb, Egyetemi Könyvtár MR10)
Roráte cæli désuper (Liber Usualis)
Aspérges me, Dómine (Liber Usualis)
Introitus – Heinrich Isaac: Pópulus Sion (CC I)
Kyrie – XXI. Missa Ferialis
Graduale – Ex Sion spécies (Graduale Pataviense fol. 2)
Alleluia – Heinrich Isaac: Lætátus sum (CC I)
Credo (ambrozián)
Offertorium – Deus, tu convértens (Graduale Pataviense fol. 2v)
Sanctus – XXI. Missa Ferialis
Agnus Dei – XXI. Missa Ferialis
Communio – Heinrich Isaac: Ierúsalem, surge (CC I)
Recessus – Orlando di Lasso: Nos, qui sumus

Előadja a Corvina Consort,
művészeti vezető: Kalmanovits Zoltán
http://www.corvinaconsort.fw.hu/

Szemkeő-Martin Orsolya – szoprán
Pászti Károly – tenor
Kalmanovits Zoltán – bariton
Demjén András – basszus
http://www.choralisconstantinus.hu/


ÉLŐ CD FÖLVÉTEL LITURGIKUS ALKALMAKRÓL

A sorozat keretében eddig lezajlott szertartások fölvételeiből lézerlemez jelent meg, amelyen többek között a káptalan szentmiséin megszólaló tételek is hallhatók. A lemez ismertetése itt olvasható, borítója e bejegyzés elején látható. Ízelítőül ezen a helyen meghallgatható Heinrich Isaac egyik Agnus Dei tétele, amely a Belvárosi Templomban, hagyományos liturgikus keretben szólalt meg. A tétel közben jól hallható a pap háromszori Dómine, non sum dignus... szavait kísérő egy, két, illetve három csöngetés.


FRISSÍTÉS (2009. DECEMBER 2.):

Az egész sorozatról érdekes interjú olvasható a Magyar Kurír „Megkérdeztük...” rovatában.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezekért a gyönyörű szentmisékért érdemes még messziről is elutazni. Mert az ilyen szépségek emelik fel a szivünket és a lelkünket Istenhez. Éva

Főministráns írta...

Már bocsásson meg a Világ... De tényleg kezditek túlzásba vinni.

Névtelen írta...

Ugyan mit visznek túlzásba? Hogy egy igazi tridenti misét mutatnak be, és az még szép is, a dogmatika mellett? Nem kötelező elmenni rá. Nyilván sokaknak tetszik, de nem mindenkinek. EVA

CLSMA Cancellarius írta...

Szerintem Főministráns arra gondolt, hogy talán a kelleténél több a "koncertliturgia". Nos, megnyugtathatom: a káptalan egy évben 76 misét és 12 zsolozsmát végez nyilvánosan, amelyekből idén 13 + 4 mise volt "koncert" jellegű (az utolsó a holnapi lesz). 17 alkalom a 88/76-ból mindössze 20/22%-ot jelent. Nem hiszem, hogy ez túlzás volna — szemben mondjuk egy 50 vagy 70%-os aránnyal.

Főministráns írta...

Kedves Éva. Magát egy szóval sem illettem, ezért ne tessék engem rendre utasitani és főleg ne Maga legyen a megmondója annak hogy hova kötelező és hova nem kötelező elmennem. Hálás Köszönetem.

CLSMA PR: Hagyjuk a statisztikát. Nem számokról hanem elvekről beszélek. Ha továbbra sem láttok semmi megvetnivalót abban, hogy tulajdonképpen koncertre hivjátok meg az embereket (na ja, egy kis misével izesitve), hát akkor tényleg.......... Ilyen módon akarjátok ti megtölteni a templomot?
Fölháboritó ez az egész koncertes és kihirdetéses dolog!

Dehát mint mindig: előbb az egyházzenész kaszt kivánságainak kell eleget tenni, és csak azután lehet szó másról.
Nem gondolkoztok egy csöppet sem. Hagyjatok már föl ezekkel a tipikus modernista húzásokkal! Bánom én, legyen más is a Gregorián mellett, hadd éljék ki magukat az egyházzenészek is. De az Isten szerelmére: ne csináljatok belőle mindig ekkora csinnadrattát!! Énekelhetnek az Úrnak plakátok és egyéb reklámkampány nélkül is! Vagy nem? Akkor mégiscak egzibicionizmusról van szó és nem a Miséről és az Úrnak való éneklésről??
Gondolkozzatok már el egy kicsit hogy merre tartatok! Nem a Mise van az egyházzenészekért, hanem éppen forditva!

Névtelen írta...

A vokálpolifónia mindig is szerves része volt a tridenti misének. Főképpen a vasárnapi ünnepi miséknek. Ez nem úri huncutság és elitkedés. B.

CLSMA Cancellarius írta...

Attól tartok, hogy Főministráns még mindig nem érti a dolgot. A statisztikát azért adtam meg, hogy világos legyen: a misék túlnyomó többsége (80%-a) nem koncert és nincs plakáttal meghirdetve. Ami pedig az elveket illeti: ezekről külön posztot írtam még júliusban, itt el lehet olvasni:

http://capitulumlaicorum.blogspot.com/2009/07/zenekritika-julius-12-i-haydn-miserol_29.html

Sajnálattal közlöm Főministránssal, hogy ez nem pusztán az én magánvéleményem, hanem a káptalan teljes tagságának álláspontja. És itt nem az egyházzenészek diktatúrájáról van szó: sem én nem vagyok az, sem a káptalan több vezetője, még csak Gellért atya sem.

A probléma inkább ott van, hogy a blogon való beszámolóinkat Főministráns úgy éli meg, mintha "nagy csinnadrattát csinálnánk" a dologból. Ez nem így van: egyszerűen csak beszámolunk arról, hogy mi történt és mi várható egyházzenei szempontból. Sehol másutt nem reklámozzunk ezeket az zenei alkalmakat — megteszik ezt helyettünk maguk a zenészek, nekik valóban reklám.

De azt azért hadd mi döntsük el, hogy a saját blogunkon a saját tevékenységünkről mit és hogyan teszünk közzé. Ha Főministránsnak ez nem tetszik, ne olvasson minket.

CLSMA Cancellarius írta...

Mivel a fentiekben minden lehetséges érv elhangzott pro és kontra, a vitát lezártnak tekintem. Több kommentet ehhez a bejegyzéshez nem fogunk közzétenni.