2009. december 19.


KÉT ÚJABB PÁPA LEHET EGYÜTT BOLDOGGÁ AVATVA


Őszentsége XVI. Benedek pápa ma délelőtt az Angelo Amato érseknek, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációja prefektusának adott kihallgatás során felhaltalmazta az említett kongregációt 21 új határozat kihirdetésére. Közöttük van az a kettő is, amely kimondja, hogy XII. Pius és II. János Pál pápák hősi fokon gyakorolták a keresztény erényeket. Ettől a ponttól fogva a két néhai egyházfő neve mellett az „Isten Szolgája” (Servus Dei) címet a „Tiszteletreméltó” (Venerabilis) cím váltja fel. A következő lépés a boldoggáavatási eljárásban annak egyértelmű megállapítása, történt-e csoda az ő közbenjárásukra. Ha ez is bebizonyosodik, a mai döntés alapján könnyen elképzelhető, hogy XII. Pius és II. János Pál a boldogok közé is egyszerre kerül majd — ahogy az korábban IX. Pius és XXIII. János pápákkal történt.

További információk a Magyar Kurír szombat esti cikkében (kár, hogy Wojtyła pápa fényképét elhagyták — reméljük, nem a fanon miatt...). A két pápa ügyének időbeli összekapcsolását szintén stratégiai döntésként értékeli az ismert olasz Vatikán-szakértő, Paolo Rodari kommentárja.


POST SCRIPTUM:

2009 december 23-án P. Federico Lombardi SI, a Szentszék Sajtótermének igazgatója közleményt adott ki, amelyben többek között tagadja, hogy XII. Pius és II. János Pál boldoggáavatási eljárása bármilyen módon kapcsolódnék egymáshoz, s kijelenti, hogy semmi ok nincs azt hinni, hogy a két pápa oltárra emelése egyszerre fog megtörténni. Mivel a Sajtóterem nyilatkozatairól utólag többször bebizonyosult (utoljára l. itt), hogy nem közvetlenül a Szentatya, hanem inkább az Államtitkárság bürokráciájának álláspontját tükrözik, ezt a bejelentést is némi fenntartással kell kezelni (további — nem túl kedvező — kommentár itt olvasható).

Nincsenek megjegyzések: