2009. december 13.

ÖRÖMHÍREK RÓMÁBÓL

Gaudete vasárnap alkalmából az alábbi képes összeállítással szeretnénk hozzájárulni az Apostol buzdításához: „Semmin se aggódjatok, hanem minden imádságban és könyörgésben a ti kéréseitek hálaadással szálljanak föl Istenhez.”

* * *


November 21-én Raymond L. Burke érsek, az Apostoli Szignatúra prefektusa (akiről korábban itt írtunk) Firenzében nyolc szubdiakónust szentelt diakónussá a hagyományos római rítus szerint a Szeplőtelen Szűzanyáról nevezett ferencesek (Frati Francescani dell’Immacolata) számára. A szertartásról készült képeket a hét folyamán tette közzé az olasz Rinascimento Sacro blog. (Addig is, amíg a videófelvétel felkerül az internetre, egy korábbi papszentelési liturgiát tudunk ajánlani a Gloria.tv-n, amelyet ugyanez a főpásztor végzett ugyanebben a közösségben.)

* * *


December 5-én a római SS. Trinità dei Pellegrini templomban, a régi rítusú hívek személyi plébániáján Darío Castrillón Hoyos bíboros, az „Ecclesia Dei” Pápai Bizottság volt elnöke hét személyt részesített a bérmálás szentségében. A képek megtekinthetők a plébániát működtető Szent Péter Papi Testvérület (FSSP) honlapján és a hagyományhű katolicizmus római fotóriportere, John P. Sonnen blogján.

* * *


Ugyanitt december 8-án délelőtt Franc Rodé bíboros, a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregációjának prefektusa ünnepélyes főpapi szentmisét celebrált, amelyről a plébánia honlapja számos képet közöl (a liturgikus részletek magyarázatához l. a vonatkozó NLM-bejegyzés kommentjeit). Az eseményt John P. Sonnen a szokásos fotókon (l. itt és itt), egy másik hívő pedig rövid videón örökítette meg. A szentmisén megjelent Mons. Guido Pozzo, az „Ecclesia Dei” Pápai Bizottság titkára is (l. a fenti képet). A bíborosnak egyébként nem ez az első régi rítusú szertartása: 2008 június 28-án az FSSP számára szentelt papokat Wigratzbadban, 2009 március 29-én pedig a Krisztus Király és Főpap Intézet (ICRSS) új diakónusait szentelte fel Griciglianóban.

* * *


Ugyancsak december 8-án, este az ICRSS rózsafüzérrel és litániával kísért ünnepi körmenetet szervezett a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére Castrillón Hoyos bíboros vezetésével, amely a Santa Maria sopra Minerva templomban ért véget szentségimádással és a bíboros rövid beszédével. A képes beszámoló a Messainlatino.it blogon olvasható, amely ma ünnepli fennállásának első évfordulóját.

Nincsenek megjegyzések: